Remedial Coaching

Tips en Tools voor ouder en kind

Wat er ook gebeurt, je kan altijd….. ADEMEN

Alle kinderen die bij me in de praktijk komen, of het voor remedial teaching of emotionele belemmeringen is, leren van begin af aan: ‘er is iets wat je altijd kan doen als je in een lastige of spannende situatie zit: ADEMEN!’. 

Dat weten we wel, maar doen we het ook? Ik heb het niet over zomaar, onbewust automatisch ademen, maar over een volle adem die je hele lichaam en geest voedt. Hoe zo’n adem verloopt? Hier komt ie, in stapjes:

  1. Ga zitten, staan of liggen en zo dat je enigszins ontspannen bent. 
  2. Adem een paar keer rustig in en uit zonder je adem te sturen en volg waar je inademing begint en eindigt, waar je uitademing begint en eindigt. Laat je adem rustig worden, verleng het inademen en uitademen ietwat. 
  3. Richt je aandacht naar je onderbuik en leg je handen erop (onder je navel). Adem nu krachtig in, enkel in de onderbuik, en adem krachtig uit waarbij je buikspieren aanspant om alle lucht weer te laten gaan. Doe dit een paar keer. Dit is een korte intense adem. Als je hebt uitgeademd, ontspan je je buikspieren. vervolgens eerst uit in je bovenbuik, dan krachtig in je onderbuik. Herhaal een paar keer en vergeet niet te ontspannen na het uitademen. 
  4. Dan gaan we ook ademen tot in de borstkas. Eerst inademen in de onderbuik, bovenbuik en dan in de borstkas. Voel de ruimte die daar ontstaat en hoe je schouders ontspannen. Adem uit eerst in je borstkas, je bovenbuik en tenslotte je onderbuik. Ontspan en wacht tot je lichtaam aangeeft dat het weer opnieuw wil ademen. Verbeeld je dat de inademing doorgaat tot in je hoofd en hoe ook daar ruimte en ontspanning ontstaat. Als je uitademt leeg je daarbij je hoofd van alle overbodige gedachtes en spanning. 

Als je kind bij mij komt vraag naar de ‘Volledige Adem’, als je niet al een lesje hebt gekregen;-) 

Oefen met deze adem; als je eventjes ergens moet wachten, doe het voor je aan het werk gaat, voor je gaat slapen samen met je kind. Je zult zien, op een gegeven moment gaat het vanzelf en pas je hem ongemerkt toe op een stressvol moment en ervaar je hoe je meer in rust kan reageren.